Sådan bekæmper du møl i dit køkken
Møl i køkkenet? Få gode råd samt tips til effektiv bekæmpelse af frømøl og melmøl, som lever i køkkenskabe i korn, krydderi eller mel.
Derfor skal du bekæmpe møl i dit køkken
Har du set møl flyve rundt i køkkenet eller opdaget laver i fødevarer som fx korn og mel, er det vigtigt at du bekæmper møllet og dets larver.
Møl er hverken giftige eller farlige for mennesker, men de formere sig hurtigt. Derfor kan een larve hurtigt blive til rigtig mange møl. Det anbefales at bekæmpe møllene, før det bliver til en invasion i hjemmet. Des færre møl, des nemmere er de at bekæmpe.
Kendetegn og udseende
Møl i køkkenet er som regel enten Tofarvet frømøl (Plodia interpunctella) eller Melmøl (Ephestia kuehniella).
Tofarvet frømøl er kendetegnet ved en kroplængde på cirka 1 cm og med en vingevidde på cirka 2 cm, når møllet er fuldvoksen.
De forreste vinger på tofarvel frømøl har lyse nuancer af grå, mens nederste del af vingen er rødbrun. Kombinationen er farverne og dets udseende er baggrunden for møllet navn - tofarvet frømøl
Som nævnt er det ikke de flyvende voksne møk som er problemet, men det er derimod møllarverne. Tofarvet frømøl larver meget sværre at spotte, da de er virkelig små på maksimalt 14 mm. Larvernes krop er gul/hvid, mens hovedet på larven er brunt.
Melmøl kan blive op til 1,5 cm lange med et vingevidde på cirka 2,5 cm. Du kan kende melmøl på dets lange lysegrå eller gråbrune farve de forreste vinger, mens de bagerste vinder er gråhvide. Både melmøls krop og hoved er gråt.
Melmøllets larver er gul/hvid med lyserøde kroppe og brunrøde hoveder. Larverne kan blive op 12 mm.
Levesteder
Tofarvet frømøl som er den hyppigste møl i danske køkkener, stammer fra Sydamerika, hvorfra den med stor sandsynlighed er kommet til Danmark ifm. transport af korn eller frugt.
I Danmark bliver møllet mere og mere udbredt, det skyldes en øget import og efspørgsel efter bananer, kaffe, korn, te og andre fødevarer, som ikke dyrkes naturlig på vores breddegrader.
Både tofarvet frømøl og melmøl lever i køkken og andre rum, hvor der opbevares fødevarer fx spisekammer og skabe. De voksne møl flyver rundt i køkkenet, men kan også komme på overveje og havne i dit soveværelse.
Du finder møllet i køkkenskabe, hvor de forsøger at finde vej til dit opbevaret korn, krydderier og mel. Særligt tiltrækkes møl af økologiske produkter.
Møllets larver finder du enten i dine fødevarer eller i revner og sprækker, hvor de ligger og venter på næste måltid.
Føde
Mange tror fejlagtigt at det er de flyvende møl i køkkenet, som gør skaden. Det er ikke korrekt, det er derimod møllarver som spiser og gnaver sig ind til dine madvarer.
Møllarverne lever af bønner, pasta, ris, mel, krydderier, gryn samt mange andre lignende tørret produkter. Opbevares fødevarene i deres orginale papiremballage, er det ingen begrænsning for laverne, som nemt gnaver sig igennem selv tykke papirsposer.
Så finder du små huller i dine korn-, mel- eller pastaposer er det sandsynligt at du har møllarver.
Mel- og frømøl |
|
Størrelse: | Vingelængde 6-16 mm |
Sæson: | Hele året, primært maj - september |
Levesteder: | Indendørs ved mel, pasta, chokolade, bønner, krydderier, kaffe, korn etc. Udendørs i hø, halm og planteaffald |
Tabel: Basis informationer om melmøl og frømøl
Sådan bekæmper du frø- og melmøl
Trin guide til bekæmpelse møl i køkken og ved fødevarer:
✔️ Fjern alle fødevarer fra områder, og tjek om der er huller eller andre tegn fra larver og møl.
✔️ Alle fødevarer som viser tegn på møl og larver, bør smides i skraldespand udenfor din bolig.
✔️ Rengør samtlige køkkenskabe og køkkenskuffer, brug støvsuger til komme godt rundt i revner og sprækker. Tør efter med en fugtig klud.
✔️ Har du fødevare som er overskredet holdbarhedsdatoen bør disse også smides ud.
✔️ Brug insektmiddel(gift) og mølfælder til at dræbe de sidste larver.
✔️ Bemærk at melmøl særligt tiltrækkes af økologiske produkter.
✔️ Placer efterfølgende cedertræ i skabe og skuffer. Cedertræ er en præventiv træsort mod insekter.
✔️ Opbevar fremadrettet fødevare i bokse af metal eller plastik, som kan lukkes tæt.
✔️ Opsæt fælder til at fange potentielle nye frømøl i området.
Tip: Køb færre tør-produkter som fx mel og krydderi, hvis du ønsker at mindske sandsynligheden for mølangreb i dit køkken. Evt. kan du fryse nye indkøbte fødevare, det dræber æggene fra møl. Bemærk dog, at langtfra alle fødevare kan tåle frost.
Forebyg mod møl - Præventiv bekæmpelse
Har du ikke møl eller er du lykkedes med at bekæmpe møl i køkkenet, kan du med fordel benytte midler til forebyggende bekæmpelse - sådan du undgår nye mål.
Til præventiv bekæmpelse af køkkenmøl kan du anvende cedertræ, som er en træsort som med en duft afskrækker møl. Aromaen fra cedertræ dufter af gran - og er hverken skadelig for mennesker eller dyr.